یزید بن‌ حصین‌ همدانی مشرفی

از ویکی حسین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۳ سپتامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۱:۲۴ توسط Faraji (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
مزار یاران امام حسین(ع).jpg
اطلاعات اصحاب امام حسین (ع)
نام کامل یزید بن‌ حصین‌ همدانی مشرفی
محل زندگی کوفه
نقش های برجسته یزید صبح عاشورا با اذن امام حسین (ع) به میدان شتافت و در نبردی سخت به شهادت رسید.

یزید بن‌ حصین‌ همدانی مشرفی، از اصحاب امام حسین(ع) که صبح عاشورا در کربلا به شهادت رسید.

زندگینامه

یزید بن حصین از اعراب قحطانی یمنی بود که در کوفه میزیست. او قاری قرآن و از پهلوانان کوفه بود. او از یاوران امام علی (ع) نیز بود که در جنگ‌های جمل، صفین و نهروان شرکت داشت. نام او را یزید، زید یا بریر و نام پدرش را حُصین، حُضیر، خُضیر و یا عبدالله نیز گفته‌اند. [۱]

همراهی با امام حسین(ع)

یزید از بیعت‌کنندگان با مسلم بن عقیل بود که پس از شهادت مسلم از کوفه خارج شد و خود را به امام‌ حسین‌ (ع) رساند.

نقش در واقعه کربلا

گفتگو با عمر سعد

نام یزید در برخی از منابع رجالی و از جمله در رجال طوسی، شیخ طوسی و ابوجعفر محمد بن حسن آمده است. [۲] ابن کثیر نیز از جمله مورخانی است که از یزید نام برده و به سخنرانی وی در روز عاشورا اشاره کرده است.[۳] زمانی که عمر بن سعد فرمان بستن آب را بر روی کاروان اباعبدالله(ع) صادر کرد، یزید بن حصین با اجازه حسین بن علی(ع) با ابن سعد گفتگو کرد تا بلکه او را از این کار بازدارد ولی تأثیری نکرد. امام‌ حسین‌ (ع) به او فرمود: «شیطان بر آنان چیره گشته و حزب شیطان زیان‌کارانند.»

مناجات در شب عاشورا

شب عاشورا هر کس‌ گوشه‌ خلوتی‌ را اختیار نموده‌ و با آرامش‌ کامل‌ و با آهنگی‌ موزون‌، در حال‌ مناجات‌ با خدای‌ خود بود. حبیب‌ بن‌ مظاهر غرق‌ لبخند و تبسم‌ بود. یزید بن‌ حصین‌ ‌به‌ او گفت‌: «حالا وقت‌ خنده‌ است‌؟» حبیب ‌پاسخ‌ داد: «چه‌ وقت‌ بهتر از امشب‌ هنگام‌ شادمانی‌ است‌؟»

شهادت

یزید صبح عاشورا و پس از شهادت جمعی از اصحاب در حمله اول با اذن امام حسین (ع) به میدان شتافت و در نبردی سخت در حالی که چنین رجز می‌خواند، جنگید تا به شهادت رسید.

اَنَا یزیدُ ما اَنَا بِالفاشلِ
ضَربَ غُلامٍ اَرجحی بَطَلِ
اَضرِبُکُم عَنِ الحُسَینِ بنِ عَلِی
حَتّی الاقی یومَ حشری عَمَلی

من یزیدم که هنگام نبرد سستی و ترس و تردید نمی‌شناسم. چونان جوانان شجاع و بی‌پروا از حسین بن علی (ع) دفاع می‌کنم و با شمشیر خویش بی‌امان درهمتان می‌کوبم تا اینکه روز رستاخیز به دیدار عمل و مجاهدت خویش نایل آیم.

در زیارت ناحیه مقدسه به وی چنین سلام داده شده است: «السَّلامُ عَلَی یزیدَ بنِ حُصَینِ الهَمدانِی المَشرَقِی القاریءٍ المُجَدَّلِ بِالمَشرَفی» [۴]

‌علامه شوشتری با توجه به اینکه در زیارت ناحیه نام بریر دیده نمی‌شود و نام یزید بن حصین آمده است، اعتقاد دارد که یزید بن حصین همدانی همان بُرَیر بن‌ خُضَیر هَمدانی است. [۵] علاوه بر این، بُریر و یزید به سیدالقراء شهرت داشته‌اند پس می‌توان نتیجه گرفت که نظر شوشتری بر اینکه بُریر و یزید یک نفر بوده‌اند، نظری صحیح ‌باشد. [۶]

منبع

پی نوشت

  1. تسمیه من قتل مع الحسین (ع)، تراثنا، شماره دوم، سال اول، ص94.
  2. اختیار معرفه الرجال ( معروف به رجال کشی )، طوسی، ابو جعفر محمد بن حسن، مشهد: 1348 ش.، ص79.
  3. البدایه و النهایه، ابن کثیر الدمشقی، عماد الدین اسماعیل بن عمر، قاهره: 1932 م.، ج8، ص178.
  4. برای تفصیل بیشتر رک :تسمیه من قتل مع الحسین من اهل بیته و شیعته، اسدی کوفی، فضیل بن زبیر، به کوشش محمدرضا حسینی جلالی، مجله تراثنا، سال اول شمارة 2، 24، 1405 ﻫ ق. من قتل مع الحسین (ع)، ص156؛ رجال طوسی، شیخ طوسی، ابوجعفر محمد بن حسن، به کوشش محمد صادق آل بحر العلوم، نجف: 1381 ﻫ ق.، ص81.
  5. قاموس الرجال، ج2، ص296،294.
  6. ر.ک : اختیار معرفه الرجال ( معروف به رجال کشی )، طوسی، ابو جعفر محمد بن حسن، مشهد: 1348 ش.، ص79؛ البدایه و النهایه، ابن کثیر الدمشقی، عماد الدین اسماعیل بن عمر، قاهره: 1932 م.، ج8، ص178؛ تنقیح المقال فی احوال الرجال، مامقانی، شیخ عبدالله، نجف: المطبعه الحیریه، 1352 ﻫ ق.، ج3، ص325؛ بحار الانوار الجامعه لدرر الائمه الاطهار (ع)، مجلسی، ملا محمد باقر، تهران: مکتبه الاسلامیه، 1362 ش.، ج45، ص70.