یان ریشار

از ویکی حسین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئن ۲۰۲۰، ساعت ۱۴:۴۳ توسط Rahdar (بحث | مشارکت‌ها) (ساخت صفحه)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
یان ریشار
تاثر گرفته
متولد 1948
فرانسه

یان ریشار ( به فرانسوی: Yann Richard) ( زاده 1948 میلادی فرانسه) ایران شناس و اسلام شناس مشهور فرانسوی است.

تحصیلات

یان ریشار در سال 1969 موفق به دریافت مدرک کارشناسی در رشته ی زبان شناسی عمومی از دانشگاه گرونوبل شد و مدرک کارشناسی ارشد در رشته فلسفه را از دانشگاه لیون دریافت نمود. او از سال 1972 تا 1974 میلادی به مطالعه در زمینه ی اسلام شناسی و ادبیات فارسی و عربی در دانشگاه توبیگن واقع در آلمان پرداخت. ریشارد در سال 1975 موفق به اخذ دیپلم فارسی از موسسه ی ملی زبان ها و تمدن های شرقی" در پاریس شد و در سالهای 1980 و 1992 میلادی دو مدرک دکترا در رشته های مطالعات اسلامی و علوم سیاسی از دانشگاه سوربن و دانشگاه سوربن جدید دریافت کرد.

فعالیت ها

ریشار از سال 1993 استاد مطالعات ایران و مدیر موسسه ایران شناسی در "دانشگاه جدید سوربن" بوده است و همچنین با موسسات علمی بسیاری چون "انجمن فرانسوی مطالعات جهان عرب و اسلام"، "کانون پیشبرد مطالعات ایران"، "انجمن بین المللی مطالعات ایران" و "انجمن ایران شناسی اروپا" و نیز نشریات تخصصی در حوزه ی ایران شناسی مانند "نشریه مطالعات ایران" همکاری داشته است.

ریشار سالها در ایران اقامت داشته و در سال 1981 مترجم سفارت فرانسه در ایران بوده است و از سال 1975 تا 2003 میلادی با سمتهای مختلف در "انجمن ایران شناسی فرانسه" در ایران اشتغال داشته است.

آثار

از ریشار کتابها و مقالات متعددی با موضوع زبان و ادبیات فارسی، تاریخ معاصر ایران و جامعه شناسی تشیع در ایران امروز منتشر شده است که از آن جمله تشیع در ایران: امام و انقلاب[۱]، تهران در زیر آتشفشان[۲]، اسلام شیعه: ایمان و ایدئولوژی[۳]، اسلام شیعیان: سیاست، ایدئولوژی و مذهب[۴] و ایران امروز: ریشه ها و پیامدهای انقلاب اسلامی ایران[۵] را می توان نام برد.

تفسیر انقلابی عزاداری شیعه

فرهنگ ایرانی از قرن دهم هجری (شانزدهم میلادی) به بعد با اخلاص ورزی به ائمه عجین شده است. شیعیان هر سال روز دهم محرم یا عاشورا خاطره ی شهادت امام حسین (ع)، نوه ی پیامبر و سومین امام شیعیان را گرامی میدارند. دسته های زنجیر زنی در خیابانها به راه افتاده و زنجیر زنان بدن خود را با زنجیر می نوازند. پر شورترین زنجیرزنان با شمشیر بر فرق سر خویش می کوبند تا مشارکت شان در شهادتی که مایه رستگاری است، واقعی تر جلوه کند. با سهیم شدن در مصائب حسین و سپاهیان او که به دست حکومت وقت در کربلا قتل عام شدند، زنجیرزنان، حکمران مستبد وقت را به گونه ای نمادین محکوم کرده و برای خود آمرزش می طلبند ولی این آیین به گونه ی دیگری نیز قابل تعبیر است و دیگران آن را دعوتی به عصیان می پندارند. این تفسیر انقلابی خصوصا از دهه ی 1340 شمسی (1940 میلادی) به بعد رواج یافت.[۶]

منبع


پی نوشت


  1. 1980میلادی
  2. 1987 میلادی
  3. 1991 میلادی
  4. 1995 میلادی
  5. 2003 میلادی
  6. کتاب ایران تولد یک جمهوری اسلامی، ریشار 1394 شمسی