اسماعیل نسوحی

از ویکی حسین
نسخهٔ تاریخ ‏۲۴ ژوئن ۲۰۱۸، ساعت ۱۶:۱۸ توسط T.ramezani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''اسماعیل نسوحی،''' از هنرمندان ایرانی در زمینه پرده‌ خوانی است. {{جعبه اطلاع...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

اسماعیل نسوحی، از هنرمندان ایرانی در زمینه پرده‌ خوانی است.

اسماعیل نسوحی
زاده 1311 شمسی
ده نو مبارکه در اصفهان
ملیت ایرانی
شناخته‌شده برای هنرهای نمایشی












شیوه اجرای نمایش

درویش اسماعیل با ادغام حرکات تجریدی و واقع گرایانه پرده را روایت می‌کند که در مجموع حرکات تجریدی برتری دارد. در اجرای وی حرکات تجریدی به صورت نشانه های قراردادی که روش شناخته شده‌ای در پرده خوانی است و گاه به صورت غیر قراردادی ظهور می‌کنند، لذا توضیح و خوانش حرکات تجریدی غیر قراردادی از طریق درک و فهم حرکات دیگر قابل دریافت خواهد بود. درویش اسماعیل با مکث‌های مکرر و ایستادن در یک مکان سعی دارد به حرکات ساده و خلاصه شده‌ای دست یابد و این سبب می‌شود تا تأثیر کلام وی عمق زایدالوصفی بیاید. تغییر حرکات و فیگورها در مجالس مختلف که فیگورهای ثابت را تکمیل می‌کنند نشانگر تسلط درویش اسماعیل به فنون پرده خوانی است.

شیوه اجرای آواز

نسوحی برای اجرای قسمت‌های آهنگین پرده خوانی از پریودهایی که متشکل از سه نغمه و گاه چهار نغمه است استفاده می‌کند و به تدریج که لحن وی به سمت اصوات زیرتر متمایل می‌شود گستره اصوات وی نیز تغییر کرده و زیرتر می‌شود. بدین ترتیب فضاهای متفاوتی به گوش می‌رسد که گاه شبیه به دستگاه‌های موسیقی ایرانی -دستگاه ماهور، سه گاه و چهار گاه- است و گاه نیست. پرده خوان خود را ملزم به حفظ فرکانس‌هایی که پرده خوانی را با آن‌ها آغاز کرده است نمی‌داند اما آهنگی که از چند نغمه مورد استفاده‌اش تولید می‌شود، تقریباً آهنگی یکسان دارد که زیرتر یا بم‌تر است.

روایت پرده درویش اسماعیل نسوحی

روایت درویش اسماعیل نسوحی مربوط است به نبرد حضرت ابوالفضل و ماردبن سدیف در کربلا. پدر مارد در جنگ صفین به دست حضرت علی کشته شده و او مصمم است تا انتقام پدر را از فرزند علی یعنی حضرت عباس بگیرد. درویش اسماعیل بعد از شرح زره‌پوشی مارد و آماده شدن حضرت عباس برای نبرد، رویارویی دو پهلوان را روایت می‌کند. در این جنگ مارد توسط حضرت عباس کشته می‌شود.

منبع

منبع این مدخل از مجموعه سی جلدی مرشدان پرده خوان است که حاصل فعالیت‌های پژوهشی حمیدرضا اردلان به دست آمده و توسط فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران به چاپ رسیده است. در مداخلی که از این مجموعه انتخاب شده برای رعایت حقوق ناشر و مؤلف و همچنین ترغیب علاقمندان به این موضوع برای استفاده از محتوای کامل کتاب، تنها خلاصه‌ای از کتاب سی جلدی مرشدان پرده خوان آورده شده است.