عمرو بن سعد بن نفیل ازدی

از ویکی حسین
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۱۰:۰۲ توسط T.ramezani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «عمروبن سعدبن نفیل ازدی، یکی از سربازان و نیروهای تحت امر عمربن سعد بود که در...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

عمروبن سعدبن نفیل ازدی، یکی از سربازان و نیروهای تحت امر عمربن سعد بود که در کربلا حضور داشت. او قاتل قاسم‏ فرزند امام حسن(ع) بود.


حُمَیدبن مسلم وقایع‏نگار کوفه در مورد چگونگی به میدان رفتن، شمایل زیبا و وضع ظاهری قاسم‏بن حسن‏(ع)، به طور مفصل مطالبی بیان کرده است. او می‏گوید: عمروبن سعد ازدی به من گفت: به خدا سوگند بر او می‏تازم و او را به قتل می‏رسانم. گفتم: سبحان‏الله! این چه کاری است که می‏خواهی بکنی؟ این گروهی که دور او را گرفته‏اند، برای او کافی است. گفت: به خدا سوگند بر او حمله می‏کنم. پس بر او تاخت و رو برنگردانید تا شمشیر بر فرق آن نوجوان فرود آورد. قاسم به صورت بر زمین افتاد و فریاد زد: ای عمو به فریادم برس! در این هنگام امام که‌ در کنار خیمه‌ ایستاده‌ و عنان اسبش‌ را به‌ دست‌ گرفته‌ و منتظر بود، با سرعت‌ سوار بر اسب‌ شد و مانند عقابی‌که‌ از بلندای‌ آسمان‌ به‌ زیر آید و از پی شکار رود، خود را به میدان رساند. صف‌ها را شکافت‌ و مانند شیر ژیان‌ حمله‌ کرد تا به‌ ابن‌نفیل‌- قاتل‌ قاسم- رسید. ششمیری حواله عمرو نمود. عمرو دست خود را سپر کرد و دستش از مرفق(بازو) جدا گردید. فریادی کشید و گریخت.‌ تنی چند از سواران کوفه آمدند تا او را از دست امام نجات دهند، ولی عمرو زیر پای اسبان کشته شد و دستش‌ جدا گشت. چون‌ غبار معرکه‌ فرو نشست،‌ دیدند که‌ امام‌ بر بالین‌ قاسم‌ نشسته‌ و او از درد، پاشنه‌ پا بر زمین‌ می‌ساید و آخرین‌ لحظات‌ عمر خود را می‌گذراند.[۱]


در همین‌حال‌ امام‌ فرمود: ” بُعداً لِقَومٍ قَتَلوکَ وَ مَن خَصمُهُم یومَ القِیامَةِ جَدُّکَ وَ اَبوکَ ثُمَّ قالَ: عَزَّ وَ اللهِ عَلَی عّمِّکَ أن تَدعوهُ فَلا یجیبُکَ اَو یجیبِکَ وَ اَنتَ قَتیلٌ جَدیلٌ فَلا ینفَعُکَ هذا وَ اللهِ یومٌ کَثُرَ واتِرُهُ وَ قَلَّ ناصِرُهُ جَعَلَنِی اللهُ مَعَکُما یومَ جَمعِکُما وَ بَوَّاَنِی “ دور باشند از رحمت خدا آنان که تو را کشتند. در روز قیامت جدّ تو پیامبراکرم(ص) و پدرت خصم آنان خواهند بود. سپس فرمود: به خدا سوگند بر عمویت سخت و ناگوار است که تو او را بخوانی، اما جوابت ندهد یا اجابتت کند در حالی‏که کشته شده‏ای و این اجابت هیچ سودی به تو نرساند. به خدا سوگند امروز روزی‌ است‌ که‌ مصایب‌ عمویت‌ پی‏درپی‌، دشمنش بسیار و ‌ و یاورش‌ اندک است‌.[۲]


در زیارت ناحیه مقدسه قاتل او لعنت شده است:” وَ لَعَنَ اللهُ قاتِلَکَ عَمروِ بنَ سَعدِ بنِ نُفَیلٍ الاَزدِی وَأصلاهُ جَحیماً وَ أعَدَّ لَهُ عَذاباً ألیماً“ خداوند قاتل تو عمرو بن سعد بن نفیل ازدی را لعنت کند و به دوزخ دراندازد و عذاب دردناکی را برایش مهیا کند.


منبع

مرضیه محمدزاده، دوزخیان جاوید، نشر بصیرت، ص 210-211.

پی نوشت

  1. - ر.ک : وقعة الطف، ص243-244؛ انساب الاشراف، ج2، ص498؛ تاریخ طبری، ج5، ص477؛ ارشاد، ج2، ص239؛ شرح الاخبار، ص179-180؛ مقاتل الطالبیین، ص85- 87؛ تجارب الامم، ج2، ص77. قس الاخبار الطوال، ص257 عمروبن سعد بن مقبل ازدی؛ و در الکامل فی التاریخ، ج4، ص75؛ البدایه و النهایه، ج، ؛ عمربن نفیل ازدی.
  2. - ر.ک : وقعة الطف، ص243-244؛ انساب الاشراف، ج2، ص498؛ تاریخ طبری، ج5، ص477؛ ارشاد، ج2، ص239؛ الکامل فی التاریخ، ج4، ص75؛ شرح الاخبار، ص179-180؛ مقاتل الطالبیین، ص85- 87؛ تجارب الامم، ج2، ص77.