سیر تاریخی تعزیه در کازرون

از ویکی حسین
نسخهٔ تاریخ ‏۲۷ سپتامبر ۲۰۱۸، ساعت ۱۱:۴۴ توسط T.ramezani (بحث | مشارکت‌ها) (صفحه‌ای تازه حاوی «'''سیر تاریخی تعزیه در کازرون'''، کتابی است درباره نقد و تفسیر تعزیه...» ایجاد کرد)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

سیر تاریخی تعزیه در کازرون، کتابی است درباره نقد و تفسیر تعزیه که توسط محمد مهدی‌ مظلوم‌ زاده‌ نوشته شده است.

سیر تاریخی تعزیه در کازرون

به کوشش محمد مهدی‌ مظلوم‌ زاده‌
ناشر صدا و سیمای‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌، مرکز تحقیقات‌، مطالعات‌ و سنجش‌ برنامه‌ای‌
محل نشر تهران
تاریخ نشر 1382
شابک964-06-4304-1
موضوع نقد و تفسیر تعزیه



















چکیده

تعزیه در ایران برخاسته از باورهای کهن ایرانی و اعتقادات شیعی است. تعزیه صورتی نمایشی است که مردم این سرزمین برای واگویه‌ کردن سوز و گداز واقعه عاشورا، برگزیده‌اند و از آن طریق فریاد مظلومیت را در نجوا و بازنگری آن واقعه، سال در پی سال و قرن در پی قرن به گوش عالمیان رسانده‌اند. هر پدیده‌ اجتماعی، خاصیت مکانی و زمانی خاص خود را دارد؛ چونان تعزیه که با وجود جایگاه مؤثر اجتماعی خود در گذشته، امروزه دیگر کارکرد پیشین خود را ندارد. امروزه تعزیه در بخشی از هنر نمایش، یعنی "نمایش مذهبی" جای گرفته و پژوهش و تفکر درباره آن به شکل تخصصی انجام می‌گیرد. در این راستا، گردآوری آداب و رسوم برگزاری تعزیه در میان مردم شهرهای مختلف، منجر به حفظ اسناد ارزشمندی درباره چگونگی انجام آن و مراحل مختلف آن می‌شود. از این رهگذر، به خوبی می‌توان اهمیت امر گردآوری در این زمینه را خاطر نشان کرد.

مرکز فرهنگ مردم در 1340 ه.ش، فعالیت خود را جهت تهیه برنامه‌ رادیویی آغاز کرد. با گذشت چند سال، فعالیت‌های رادیویی این مرکز به صورت منظم، توجه‌ بسیاری را به خود جلب کرد و سبب همکاری افراد کثیری از سراسر ایران شد. آن‌ها آموزش می‌دیدند که چگونه و در چه زمینه‌ای به گردآوری مطلب بپردازند. مرحوم سیدابوالقاسم انجوی شیرازی به عنوان مؤسس، تهیه کننده و محقق، نقش عمده‌ای در موفقیت برنامه، جذب مخاطب و راهنمایی‌های لازم ایفا کرد. بعد از انقلاب، فعالیت این مرکز کم رنگ شد، اما دیری نگذشت که تلاش خود را از سرگرفت. اکنون بیشتر فعالیت این مرکز به نام "واحد فرهنگ مردم"، در خصوص پژوهش و مطالعات اسنادی درباره فولکلور است.

این کتاب حاصل سال‌ها تحقیق، مشاهده و گردآوری مطلب درباره موضوع "تعزیه و سیر تاریخی آن در کازرون" و نیز بیانگر عشق و ارادت مؤلف محترم به اهل بیت (ع)، خصوصاً اباعبدالله‌ الحسین (ع) و واقعه کربلاست.

منابع